Festivala plesa i neverbalnog kazališta: AEROWAVES IZBOR I DOMAĆA PLESNA SCENA U 19. FESTIVALSKOJ EDICIJI

Festivala plesa i neverbalnog kazališta: AEROWAVES IZBOR I DOMAĆA PLESNA SCENA U 19. FESTIVALSKOJ EDICIJI

14.7.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Festival i ove godine predstavlja radove umjetnika iz europske plesne platforme Aerowaves. Aerowaves djeluje od 1996. godine, a danas okuplja 45 plesnih stručnjaka iz 33 zemlje koji predano rade selekciju i promociju najperspektivnijih mladih koreografa iz Europe. Na njihov natječaj godišnje se prijavi više od 600 radova od kojih se u  program TWENTY odabire i promovira njih 20. Stvarajući vezu između plesnih umjetnika, programatora i publike ova platforma od izuzetne je važnosti za plesnu umjetnost.

Od ukupno deset predstava na ovogodišnjem programu, tri predstave odabrao je predstavnik Hrvatske za Aerowaves, glumac i redatelj Edvin Liverić. Riječ je o sljedećim predstavama: A MOMENT belgijske koreografkinje i izvođačice Sabine Molenar, QUINTETTO talijanskog redatelja, koreografa i izvođača Marca Cheneviera te  BOLERO španjolskog koreografa Jesύsa Rubio Gamo.  


Hrvatsku plesnu scenu ove godine zastupaju također tri predstave. Nakon nekoliko sezona vraća se Studio za suvremeni ples s predstavom UMJETNIK ZA HITNE INTERVENCIJE čiji koncept i koreografiju potpisuje francuski umjetnik Clément Layes, i koja je već osvojila srca zagrebačke publike. Predstava na zanimljiv i duhovit način problematizira položaj umjetnika u društvu te način na koji društvo oblikuje današnjeg umjetnika. Na velikoj sceni igrati će STAGING A PLAY: TARTUFFE u koreografiji domaćeg umjetnika Matije Ferlina koja je svoju premijeru imala 2017. u Mediteranskom plesnom centru, a sada je želimo predstaviti široj festivalskoj publici. 

Festival će zatvoriti mladi riječki plesač Borna Babić i njegov belgijski kolega Louis Thuriot. Oboje su studirali na Codarts-u, plesnoj akademiji u Rotterdamu, a danas rade u kompaniji Guy & Roni / Poetic Disasters Club. Predstavom PEEPING EYE ovaj duo govori o tome koliko zapravo ne vidimo svijet oko sebe te što se događa ako barem na tren otvorimo oči. 


festival plesa i neverbalnog kazališta svetvinčenat savičenta aerowaves
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati