Direkcija najavila otvorenje 65. Pulskog filmskog festivala Održane i konferencije za medije filmova "U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga" i "Aleksi"

Direkcija najavila otvorenje 65. Pulskog filmskog festivala  Održane i konferencije za medije filmova "U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga" i "Aleksi"

14.7.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Sve je spremno za početak jubilarnog, 65. Pulskog filmskog festivala. Izjavila je to na konferenciji za medije uoči svečanog otvorenja ravnateljica Gordana Restović. „Puljani vole ovaj festival, vole film te u vrijeme Festivala nerijetko uzimaju godišnji odmor. Arena je najljepša filmska pozornica, čarobno mjesto. Ove godine dolazi nam mnogo gostiju, filmskih ekipa, imamo mnogo popratnih programa, radionica, predstavljanja knjiga…“, rekla je Restović.


Zlatko Vidačković, umjetnički ravnatelj Festivala, rekao je kako filmove za međunarodni program bira samostalno. „Odabirem žanrovske filmove. Međunarodni program se razlikuje od nacionalnog, a moći će se pratiti i u kolovozu na Kaštelu“, dodao je. Govoreći o odabiru filmova za Nacionalni program, rekao je da se vodio time da umjetnički odgovaraju Areni, da zadovolje i publiku i kritiku. „Ukupno je 20 hrvatskih filmova, od čega 11 u Areni a 10 u konkurenciji“, rekao je napomenuvši kako je zadovoljan „žetvom“.


Arena je spremna i za sutrašnje gledanje finalne utakmice svjetskog prvenstva.


Prvi film ovogodišnjeg Festivala kratkometražni je film U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga, mlade redateljice Karle Lulić. Riječ je o hrvatsko - francuskoj koprodukciji ostvarenoj na jednom festivalu ondje. Na ideju za film redateljica je došla kada je pročitala da su jednog svećenika policajci zaustavili jer je vozio s „rotirkom“ na što im je on rekao da žuri na sprovod. „Htjela sam izmisliti priču koja prethodi tom događaju, zašto on toliko žuri na sprovod. Tako je nastala priča o sladoledu koji je simbol i za ostala iskušenja svećenika“, ispričala je na konferenciji za medije. Film je sniman u Sv. Vinčentu a svećenika igra Goran Navojec. „Prvi put sam igrao svećenika i bilo mi je to zanimljivo iskustvo“, rekao je Navojec čiju „tihu patnju“ igra Helena Minić Matanić. „Kratkometražni film je zahtjevna forma, nepravedno zanemarena“, izjavila je dodavši kako je zadovoljna tom formom u kojoj u kratkom vremenu treba biti vrlo precizan i kreativan.


Igor Galo igra prodavača sladoleda i za svoj rad na filmu rekao je da je bio kratak ali za njega jako upečatljiv i zabavan.


Francuz Romain Valenbois radio je scenografiju: „Igrao sam se kao malo dijete i uživao. Posebno mi je zanimljivo bilo dekorirati prodavaonicu sladoleda s obzirom na to da inače izrađujem namještaj i bavim se dekorom. A i Sv. Vinčenat je zahvalno mjesto, između ostalog nema reklama koje smo morali pokrivati“, ispričao je.


Vedran Živolić u filmu igra lokalnog delinkventa a govoreći o budućim planovima rekao je da je otvoren za sve opcije.


Karla Lulić na kraju je rekla kako trenutno završava još jedan kratki film te radi na dva dugometražna.


Dugometražni film koji otvara Nacionalni program je Aleksi Barbare Vekarić. Brojna se filmska ekipa predstavila novinarima, iako bez redateljice koja je u pismenom priopćenju izjavila kako se radi o „feel good“ filmu koji prikazuje lijepa mjesta, ljude i djevojku koja tražeći sebe radi nevolje, s porukom da smo svi autori svoga života.


Glavnu žensku ulogu, djevojku Aleksi, igra Tihana Lazović. „Aleksi se, kao i ja bliži svojim tridesetima i kao i ja traži vlastiti identitet, stoga sam se mogla lako poistovjetit s ulogom. To je film koji će publika voljeti i u kojem nema rata“, rekla je.


Njenog filmskog partnera Gorana igra Goran Marković koji za svoju ulogu kaže: „To je lokalni dečko zadovoljan situacijom u kojoj je i želi se ostvariti kroz glazbu“. Dodaje da mu je Aleksi zanimljiva ali kao tradicionalan dečko želi s njom odnos pod vlastitim uvjetima.


Neda Arnerić igra malu ali upečatljivu ulogu Aleksine majke a na konferenciji je izjavila kako joj Pula mnogo znači. „Prošlo je 30 godina od kad sam ovdje primila Zlatnu Arenu a Festival i ja praktički smo vršnjaci i imamo dugi staž“, rekla je istaknuvši kako u zadnje vrijeme više igra u kazalištu nego li na filmu.


Nataša Janjić igra Leu, nezadovoljnu suprugu i majku četvero djece. „Do grla sam u djeci i lošem braku. Sudbina je to koja bi vjerojatno zadesila i Aleksi da je ostala na Orebiću“, rekla je o svojoj ulozi zadovoljna da je igrala na svom rodnom dijalektu i po prvi puta se našla u ulozi majke.


Dragan von Petrović radio je montažu a do suradnje na filmu došlo je kada je od redateljice dobio scenarij na čitanje. „Pročitao sam ga, napisao joj neke komentare i tako dobio posao“, ispričao je.


Aleksi je film sniman za velike ekrane. Nakon Arene ide u kina, a potom i na HRT, a Aleksine doživljaje možete pratiti i na Instagramu.


pula film festival pff
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati