Riječ je o otkriću bjelančevine Rpn13 koja djeluje kao novi receptor za razgradnju bjelančevina na proteazomu. Proteazom je bjelančevina koja čisti stanicu te skuplja i uništava druge bjelančevine koje su postale nedjelotvorne.

Trojica znanstvenika (Hershko, Ciechanover, Rose) otkrila su, 2004. godine i za to dobila Nobelovu nagradu, ubikvitin - bjelančevinu koja u stanici služi za razgradnju starih, istrošenih bjelančevina u proteazome. No, ni do dan danas nisu otkriveni molekularni mehanizmi na koji način proteazom prepoznaje ubikvitin na bjelančevine koje trebaju razgraditi.

Prijašnjim istraživanjima otkrivena su četiri receptora za ubikvitin koji djeluju na proteazomu, ali su znanstvenici ubrzo spoznali da nedostaje još jedan s većim afinitetom vezanja. Upravo taj receptor Rpn13 predstavljen je u novm broju časopisa Nature.

'Ovo je istraživanje najveći uspjeh moje karijere jer smo na originalan način uspjeli otkriti dugogodišnju znanstvenu enigmu. Posebno me veseli da smo istraživanje započeli u našem laboratoriju u Frankfurtu , ali smo vrhunske rezultate postigli jedino zahvaljujući timskom radu molekularnih biologa, biokemičara, fizičara i genetičara', naglasio je Đikić.

Koliko je rad značajan nabolje pokazuje podatak da je časopis Nature prezentirao ovo otkriće kroz dva rada: vodeći članak o biološkom značaju Rpn13 receptora, te regularni rad o strukturi ubikvitin vezuće domene. Na oba rada prof. Đikić je glavni voditelj projekata.