Deset životinjskih vrsta od kojih se možemo oprostiti

Deset životinjskih vrsta od kojih se možemo oprostiti

22.9.2008. // Total Portal // Objavljeno u kategoriji Zabava

Mislite da su polarni medvjedi pred izumiranjem? Donosimo vam listu deset životinjskih vrsta čiji je opastanak u puno gorem stanju od ovih artičkih stanovnika.

Crvena lista Međunarodnog udruženja za očuvanje prirode (IUCN) sastavila je popis najugroženijih životinjskih vrsta na planetu.

Ove će vrste najvjerojatnije nestati kroz desetljeće.

10. Kalifornijski kondor

Stanovnik Grand Canyona i zapadne kalifornijske obale, ima životni vijek od 50 godina, što ga čini najdužom živućom pticom na planetu.

No, zbog krivolova, trovanja olovom i gubitka staništa, kondori su također i među najrjeđim vrstama ptica.

Ova je vrsta dovedena skoro do istrebljenja 1980-ih godina, no uz pomoć udruga za očuvanje prirode, sada postoji 332 jedinke ove vrste, uključujući i 152 onih u divljini.

9. Sumatranski orangutan

Manji i rjeđi od druge dvije vrste orangutana, ovaj su majmuni gubitkom staništa dovedeni do ruba istrebljenja.

Iako orangutani mogu živjeti i do 45 godina, oni se također sporije razmnožavaju od drugih primata.

Ženka orangutana tijekom svog životnog vijeka okoti tek tri mladunca, što znači da orangutanska populacija raste slabije i sporije se oporavlja od vanjskih prijetnji njihovom opstanku.

8. Gangeški morski pas

Ova rijetka vrsta morskog psa nastanjuje indijsku rijeku Ganges, a na glasu je opasne životinje koja često napada ljude, iako je ljudi često zamijenjuju za opasnije vrstu morskog psa bika.

Gangeški su morski psi jako cijenjeni zbog ulja, a lov na njih, kao i gubitak staništa te onečišćenje, uzrokovao je drastičan pad njihove populacije.

7. Planinske gorile

 

Iako su planinske gorile otkrivene tek 1902. godine, njihova je populacija pretrpjela veliki gubitak smanjivanjem staništa sječom šuma, lovom i ilegalnom trgovinom životinjama.

Prema podacima Nacionalnog parka u Ugandi u divljini je ostalo tek 720 jedinke.

6. Filipinski krokodil

Ovaj slatkovodni krokodil koji nastanjuje otoke Filipina, zaštićen je zakonom, no još uvijek mu prijeti izumiranjem uzrokovano ljudskim nemarom (poput gubitka staništa i slučajne smrti uzrokovanje lovljenja ribe dinamitom).

Prema podacima istraživanja koje je provedeno 1995., u divljini je ostalo tek oko 100 jedinki ove vrste, što je čini među najugroženijim vrstama životinja na svijetu.

5. Crnonogi tvor

Jedini tvor koji se može naći u Sjevernoj Americi, i jedan od najugroženijih sisavaca na tom kontinentu, na rubu je istrebljenja zbog gubitka staništa koje je smanjeno na samo 2 posto njegove prvotne veličine.

4. Sibirski tigar

Sibirski su tigrovi vladali područjem sjeveroistočne Kine, Korejskim poluotocima i Mongolijom, a danas je mogu samo naći na predjelu Rusije gdje su zaštićeni zakonom.

Procjenjuje se da je u divljini ostalo oko 350 do 450 jedinki. No, stalni gubitak staništa, kao i krivolov, stalno smanjivaju njihov broj.

3. Crveni vuk

Veličinom manji od sivih vukova, ovi su sisavci uspjeli preživjeti kasno ledeno doba, no teško da će preživjeti novo moderno doba.

Nekada su bili rašireni na cijelom jugoistočnom području Sjedinjenih Američkih Država, dok su danas svedeni na tek 100 jedinki koje lutaju u divljini.

2. Zapadni sivi kit

Iako je sive kitove zabranjeno loviti od 1947. godine, zapadna pacifična populacija nikad se nije oporavila od lova na kitove koji ih je u 19. stoljeću skoro doveo do istrebljenja.

Sve što je ostalo od njihove populacije jest 100 živućih jedinki u divljini (od kojih su tek 23 reproduktivne ženke).

1. Sumatranski nosorog

Najmanja vrsta nosoroga prije je bujala diljem kišnih šuma, od Indije kroz cijelu jugoistočnu Aziju. Sada je dovedena do ruba istrebljenja, a procjenjuje se da ih je u divljini ostalo tek 300-injak.

 

Njihov se broj, stalnim krivolovom, svakim danom smanjuju. Naime, kilogram njihovih rogova može doseći cijenu i od 30.000 dolara na crnom tržištu.

Zoološki vrtovi dosad nisu imali uspjeha u povećavanju njihove vrste razmnožavanjem u zatočeni.

Foto: Sumatranski orangutan 

crveni vuk sibirski tigar vrste ugrožene vrste izlov izumiranje kit sumatranski orangutan