Crtice iz labinskog Harlema

Crtice iz labinskog Harlema

17.11.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Zabava

Kazarmoni su najbrojnije i standardom stanovanja najsiromašnije stambene višekatnice Mussolinijevog Pozza Littoria, odnosno današnjeg Podlabina, namijenjene životu uglavnom rudara. Za Italije rudarima iz okolnih sela Labina i Istre, ali i Italije, a kasnije za došljake iz gotovo cijele ondašnje Jugoslavije. Najprije su se u jednolične zgrade ravnih krovova useljavali Zagorci, Ličani i Dalmatinci, a kasnije mahom Bošnjaci, koji i danas čine većinu stanovništva tog dijela Labina, popularno nazvanog Harlem.

Naziv nije slučajan, već je sinonim za gotovo getoizirani dio nekadašnjeg rudarskog grada, u kojem sada uglavnom žive umirovljeni rudari i njihovi potomci, u kojem vrijede neka druga pravila igre nego u ostatku Labina. Njegovi stanovnici i sami se znaju nazivati Harlemovci, oduzimajući mu time negativan predznak, kao da time žele prkositi namijenjenom im posebnom socijalnom statusu i nacionalno-vjerskom timbru.

I danas je to najneugledniji dio Labina, s najneuređenijim javnim površinama u gradu, iako se i tu u posljednjih nekoliko godina čine pomaci, koji potvrđuju da bi slika Harlema mogla biti mnogo ljepša, a život kvalitetniji i oku miliji. Takvoj ocjeni ide u prilog i ovih dana obnovljeno novo ruho jedne od višekatnica u Kazarmonima, novo ruho zgrade za koju se lijepi pogled. Nije to prva obnovljena fasada u Harlemu, u kojoj je najveći dio zgrada dobio kosi i kvalitetniji krov, ali odabrane boje najuvjerljivije sugeriraju da s njihovom obnovom ne treba stati. Štoviše, treba ubrzati ritam, s obzirom da je ipak većina naselja zarobljenik oronulih i sivih pročelja kuća.

S takvim se razmišljanjem slaže i umirovljenik Martin Dadić, kojega sam zatekao dok se pripremao za piljenje ogrjevnog drva. I on je gotovo ljubomoran na “ušminkanu” zgradu u susjedstvu, bilo bi mu drago da i na njihovoj kući osvane skela s majstorima, ali kaže da u njoj žive uglavnom umirovljenici, s mirovinama manjim od 3000 kuna, koliko je i njegova, iako je 11 godina proveo u rudarskim rovovima. “Stoga bi bilo dobro da nam nekim oblikom poticaja pomogne i Grad, jer svima, a ne samo nama, bilo bi u interesu da što prije nestanu oronule fasade.”

I dok prolazim između kuća oko čijih okućnica nikad nije bilo vrtova, već najčešće ogrjevno drvo i parkirani automobili, za koje su u nekoliko posljednjih godina uređena parkirališta, primjećujem i lijepo uređene zelene oaze s cvijećem i palmama, koji ukazuju da u Kazarmonima žive ljudi koji nisu ravnodušni na izgled svog okoliša i izgled vlastite sredine, u kojoj borave najveći dio dana. (M. Milevoj)

Harlem Labin Podlabin Pozzo Littorio rudarstvo povijest osvrt život društvo
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati