50 godina mikročipa

50 godina mikročipa

13.9.2008. // Bug on-line // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Punim imenom Jack St. Clair Kilby točno je prije 50 godina pred direktorima Texas Instrumentsa 12. rujna 1958. demonstrirao prvi funkcionalni integrirani krug. Rađen na podlozi od germanija koji je služio kao poluvodič i s komponentama spojenim zalemljenim žicama, krug je radio. Na taj način je dokazano da se poluvodiči mogu na taj način koristiti za konstruiranje elektroničkih komponenti čime počinje era mikroelekronike i mikročipova.

U to doba je Kilby, koji je kasnije dobio Nobelovu nagradu za fiziku za svoj rad na integriranim krugovima, bio mlađi istraživač u Texas Instrumentu koji se tek zaposlio i nije imao pravo na godišnji odmor (!) pa je čitavo ljeto iskoristio za rad na dizajnu poluvodičkih elemenata za koje su se svi nadali da će dokinuti takozvanu "tiraniju brojeva" koju računala bazirana na elektronskim cijevima jednostavno nisu mogla riješiti.

Nakon uspješne demonstracije, godine 1959. podnesen je prvi patent za mikročip, koji je tada nazvan "Solid Circuit made of Germanium". Pored toga, Kilby je patentirao i ručni kalkulator i termalni pisač, uz još 58 drugih patenata.
Ovaj veliki inženjer umro je 20. lipnja 2005. u Dallasu u dobi od 81 godine.

čip mikročip Nobelova nagrada tehnologija Jack St. Clair Kilby
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati