28. godišnjica smrti Johna Lennona

28. godišnjica smrti Johna Lennona

8.12.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Prošlo je 28 godina od tragične smrti jednog od najvećih glazbenika u povijesti - Johna Lennona. Imao je 40 godina kada ga je, 8. prosinca 1980. godine, pred njegovom kućom u New Yorku ubio Mark David Chapman. Lennon je iza sebe ostavio mnoštvo vrhunskih pjesama, a život mu je obilježila ljubavna veza i brak s Yoko Ono. Beatlesi su 60-ih godina doslovno promijenili glazbu, a nakon što su se krajem tog desetljeća razišli, Lennon, McCartney, Starr i Harrison krenuli su svaki svojim putem. John Lennon je do kraja života snimio još mnogo prekrasnih pjesama koje su odavno otišle u vječnost.

 

John Winston Lennon (Liverpool, 9. listopada 1940. - New York, 8. prosinca 1980.) engleski glazbenik, skladatelj, pjevač i gitarist najpopularnije glazbene grupe 20. stoljeća, Beatlesa.

John Winston Lennon rođen je u Liverpoolu 9. listopada 1940., dok mu je otac, Fred Lennon, bio odsutan od kuće. Otac se vratio obitelji pet godina kasnije, no supruga Julia više nije željela živjeti s njime. Dječak je odrastao kod tete Mimi, majčine sestre. Majka je umrla 1958, u prometnoj nesreći pred kućom tete, kada je Johnu bilo sedamnaest godina. John je dosadu u školi razbijao crtanjem svojih kolega i profesora i markiranjem s nastave. Budućnost mu nije izgledala sjajno dok teta nije zamolila ravnatelja škole da mu napiše preporuku za Liverpool Art College, radi njegova crtanja.

 

Godine 1955. osnovao je svoju prvu grupu, The Quarrymen, s prijateljem Peteom Shottonom. Ostali članovi bili su Nigel Walley i Ivan Vaughan. Ivan Vaughan je upoznao Johna sa svojim prijateljem Paulom McCartneyem 1957. Zajedno s njime i, nešto kasnije, Georgeom Harrisonom osniva grupu The Beatles. Kasnije (1962.) im se pridružio Ringo Starr. Godine 1963. godine izdaju svoj prvi album Please, Please me. Pjesme Help, Strawberry Fields Forever i I Am The Walrus bili su Lennonovi važniji doprinosi Beatlesima koji su osvojili srca slušatelja i top liste. Grupa se raspada 1970. godine. Posljednji Lennonovi hitovi za grupu bili su Revolution, Across the Universe, Don't Let Me Down i Come together.

 

 Već prije raspada grupe snimio je tri eksperimentalna albuma s drugom suprugom Yoko Ono. Najuspješniji albumi su mu John Lennon/Plastic Ono Band iz 1970. i Imagine iz 1971. Najvažnije pjesme iz razdoblja solo karijere su Instant Karma!, Working Class Hero, God, Imagine i Mind Games. Za razliku od McCartneya koji je imao desetak pjesama na vrhu Top Tena, Lennonu je to uspjelo samo jednom, s pjesmom Whatever Gets You Thru The Night, u duetu s Eltonom Johnom.

 

Ubijen je 8. prosinca 1980. godine, ustrijelio ga je Mark Chapman ispred zgrade Dacota u New Yorku, nedugo nakon dovršetka albuma Double Fantasy. Njegovom su smrću, iako deset godina kasnije, i simbolično završene šezdesete i sve što su one predstavljale.

 

Wikipedia

 

 http://www.johnlennon.com/html/news.aspx

John Lennon muzika glazba kultura Beatles Yoko Ono Mark Chapman
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati