Najave - Ciklus izložbi AKUMULATOR 2 / Zdravko Milić “Terradrom”

Ciklus izložbi AKUMULATOR 2 / Zdravko Milić “Terradrom”

U petak, 1. srpnja 2022., u galeriji DKC-a “Lamparna” u Labinu, s početkom u 21 sat, otvara se samostalna izložba poznatog i međunarodno priznatog labinskog umjetnika  Zdravka Milića, pod nazivom “Terradrom”. Nakon izložbe “Južna mora” Marine Banić Zrinšćak, koja još uvijek traje u jednom od dva prostora  Galerije “Lamparna”, ovo je treća po redu ovogodišnja izložba u sklopu trogodišnjeg ciklusa pod nazivom “Akumulator 2”, započetog 2021. godine, pod kustoskim vodstvom Damira Stojnića, voditelja Galerije ”Lamparna”.

Labinska i šira publika imati će priliku upoznati jednog drugačijeg, njima nepoznatog Milića, izvan njegovog već svima prepoznatljivog slikarskog izričaja. U Galeriji “Lamparna” biti će izložen samo jedan objekt većih dimenzija - instalacija koja se sastoji od umjetnikove trodimenzionalne ‘narativne’ intervencije u unutrašnjost koncertnog pianina. Ovim radom Milić se dotiče više tema s područja zabranjene arheologije, tajne povijesti svijeta, kozmologije i teorije konspiracije, koje interpretira kroz sebi svojstven umjetnički izraz.

STAVAK ZA TRANSPLANTIRANI KLAVIR U GMAZ-DURU

Hibridni Armagedon ljudi, mutanata, dinosaura i kojekakvih reptilskih podvrsta, natopljen fosforescentnom crvenom iz koje izranja nemilo užareno poprište paleo-nuklearnih ratova Mahabharate, dok netko nevidljiv upravlja tim kaosom ne pomičući tipke. Geološki masivi izrasli u manje planetarne partiture na notnim zapisima svemira i njihov zvuk čiji se planinski lanci decibela izvijaju u varijacije pucnja, fijuk metaka, plotun tenkovskih granata i raketnih projektila, jasno dajući do znanja da se u ovom paklenom stratumu nikome ne miruje, jer klavir je jetra koja prerađuje svu kopilad Apokalipse i svojim će akordima ispjevati njenu sveproždiruću utrobu u kojoj nastaje i nestaje svijet. Transplantacija umjesto “preparacije klavira” vizualijama sugerira frenetični ritam gorućih oktava, u čijem rasponu ambivalentne zmije naše priznate i nepriznate povijesti plešu sinusoidalni limbo drame postanka i povijesti, previše otrovne da bi bila probavljiva. Delirij događajnosti u utrobi klavira-jetre, gdje začinjene otrovima neprihvatljivih stvarnosti vriju želučane kiseline kometa dok se s puno neumjerenosti u jelu strovaljuju po drevnim staništima mezozoika, i ne ostavljajući mjesta suzdržanosti prisiljavaju nas da tu abdominalnu ranu gledamo s fascinacijom, magnetizirani strahotom prizora. T-Rex pruža kandže prebirući po nevidljivoj mandolini, reži i zavija o “djeci revolucije” izlivenoj u plastične vojnike, kao derivat nekad ljudskih bića, destiliran u laboratoriju nametnute stvarnosti, a prije nego su tu smjesu krvi, mesa, kostiju i hormonalnih tenzija izlili u epoksidni kalup, pretvorili su ga u želatinozno-ameboidnu smjesu s utisnutim pečatom rednog broja, egzistencije sprešane u plohu papira. Proglašen je opći rat i svi su primorani sudjelovati! Tribne i borilišta izjednačeni su kao i publika i gladijatori. Ostala je netaknuta samo imperatorova loža. Play it again Sam! Over and over again... Tko preživi svirat’ će? Komu ili čemu.

Damir Stojnić, lipanj 2022.