13. prosinac 2017.
RSS feed
Prijava korisnika

13.7.2012. Društvo - OSVRT: NEŠTO SE PROMIJENILO

Foto vijesti

I  to smo dočekali - prvi turistički posjet bivšem rudniku. Zaista nije bilo teško turističkim vodičima nabaviti gumene čizme, kacige i kišna odijela pa turiste u Raši povesti ravno u brdo, u jedan od rudarskih horizonata, trebalo je to samo organizirati. Bilo je to napokon konkretno, opipljivo vrednovanje rudarske baštine, sasvim neovisno o projektu "Podzemni grad".

Možda će taj 2. srpnja biti upamćen kao datum povijesnog preokreta u labinskom turizmu, a jedan suptilniji osjećaj da se nešto promijenilo nametnuo mi se tri dana kasnije, prvog dana Labin Jazz Republike, a time i Labin Art Republike. Nakon prvog koncerta Kod špine sišao sam na Crć, gdje se održavao drugi koncert te večeri. Bend je svirao ispod kestena, a pratili su ih gosti s okolnih terasa, kao i oni koji su se tu slučajno zatekli sa sladoledom ili pivom u ruci.

Glavni labinski gradski trg u tim je trenucima bio mjesto gdje se nešto događa, gdje je živo.

Sljedeće večeri postao sam svjestan da takva atmosfera i inače vlada na glavnom gradskom trgu.

Stari grad se iz godine u godinu sve više uvrštava u turističku ponudu Rapca, a istovremeno se sve više osamostaljuje kao destinacija. Čini se kao da je ove godine turistički odrastao jer usporedimo li večernju vrevu na rabačkoj rivi i onu na Crću, ova druga, izuzmemo li nedostatak mora, turistima možda djeluje sadržajnije jer su na trgu restoran, kavana, pizzeria, kafić, slastičarnica, trgovine i sajam antikviteta; Torion odiše starinom, gradska palača zrači svečanim autoritetom, a kandelabri daju romantičnu notu. A taj ugođaj kvare automobili, kojih navečer ima posvuda, kako na označenim parkirnim mjestima tako i na onim neoznačenim. Što bi se sve još moglo na trgu kada bi bio pješačka zona? Moglo bi se po njemu plesati, i to doslovno.

Primjerice, organizirati Summer Salsa Festival, kao u Rovinju. Ili možda pozvati gradske orkestre iz cijele Europe da pokažu svoje repertoar, mjesta ima dovoljno. A nekakva jazz svirka mogla bi postati konstantna noćna ponuda.

Ali, ima niz stvari koje bi trebalo prije srediti: ofarbati fasade koje okružuju trg i prikladno ih osvijetliti, nekom učinkovitom metodom naučiti vozače da je u Ulici Sv. Katarine zaustavljanje i parkiranje zabranjeno te očistiti i oprati prolaz koji vodi do parkirališta i pobrinuti se da ga više ne prljaju oni koji to neprestano čine. Sljedeće što bi se moglo učiniti je Sfecijevoj i ulici Sv. Katarine te Šetalištu San Marco, kao prirodnim produžecima Crća, pridodati park Pinetu, jer on praktički počinje na njemu, odmah do Toriona. To bi zahtijevalo minimalnu ekološku rasvjetu, pokoju klupu i putokaze. Budući da se Pineta spaja sa San Marcom, vjerujem da bi turisti iz te opsade mogli sa svih strana "napasti" starogradsku jezgru, čime bi turističko osvajanje staroga grada bilo okončano.

 

Robi Selan

 

Upisao: labin.com | Izvor: Glas Istre

KomentariKOMENTARI:

 • Korisnik
  metropolis
  13.7.2012.
  17:08
  citiram Selana..."Bend je svirao ispod kestena,..." ...koga?čega? kestena? gdje? ;P
 • Korisnik
  loureed
  14.7.2012.
  20:39
  kesten ispred spajdera a bend ispod kestena koji je ispred spajdera!

  p.s. spajder je bar u starome gradu Labinu! ;)
 • Korisnik
  flacius
  15.7.2012.
  08:41
  Ne mogu se prestati cudit zasto nitko ne pita gradjane starog grada sto oni misle o svemu tom sto Selan navodi, primjerice kad navece ne mogu svojim kucama, kada im zele naplatiti "klape", ne mogu spavati radi buke i galame a netko im se, jer nema adekvatnog WC-a popisa i posere pod prozor ili vratima! I dok tako iz godine u godine propada nam Dubrova...
 • Korisnik
  pocahontas69
  15.7.2012.
  21:47
  @flacius, mene to uopce ne zanima !!! ja zelim da stari grad labin bude pozeljna destinacija kao i ostali gradovi u istri, ako ne i bolja !!!
 • Korisnik
  Goldfinger
  15.7.2012.
  22:20
  Kesteni su svi tamo.. I bit će.. ;)
 • Korisnik
  Marx
  15.7.2012.
  22:31
  Kada bi tamo stanovala promijenila bi percepciju i altruizam bi ti se za sve dobro probudio. Medjutim pocha izgleda da ti je egocentrizam na prvom mjestu! Sto nam radi neoliberalizam i mamon...
 • Korisnik
  Lazar Latihi
  16.7.2012.
  09:50
  Stupidasti flacius penso da oko Dubrovi zive samo lesice. Zarukanac jedon.
 • Korisnik
  flacius
  16.7.2012.
  15:25
  Mio bello Ljazo, oniput kada mi odgovris na postavljeno pitanje Ca se desava navrhe vasi konobarski partiti, e joniput moremo anke gonat . Magari nimamo nanke o cemu, perke je poli tebe regonalni limit ne samo fizicke naravi, nego jos i huje dusevni! Nemota
 • Korisnik
  Lazar Latihi
  16.7.2012.
  15:43
  Ca ja znon ca je na vrhe partite. Štejen đornali koko i ti i to je se ca znon zarukanac jedon unitaristički.
 • Korisnik
  flacius
  16.7.2012.
  18:11
  Bello mio pretelo Ljazo, oniput ku neznos ca išćeš med njimi? Ki je oniput zarukan? Brižan...
 • Korisnik
  Lazar Latihi
  16.7.2012.
  18:42
  Ca tebe cu objasnjavat, a ponasas se koko da su te vosce odgajale. Mi se paro da ne kapis nic o nesi stut. Lepo je tu za zafrkanciju hitat na LC bamboli s tobon ma nicega serijega se ne do s tobon gonat. Budi pozdravljen, gren co pametneje delat
 • Korisnik
  Marx
  16.7.2012.
  20:54
  E viš flaciusu pretelo ca son ti reka zodnji put na bire? Jopet Jovo na novo. Čirići Ljatihi ne more to kapit ca mu ti gonoš, perke je ne samo zarukan i konobar, nego i koko si ti reka i limitiran. Ta ni bi dalje od svojega sela i kada pride va Labin to mu pride koko New York. On je običan pijun/potrčko i ca mu rece veli Čato on to poslušno posliha, koko kakof brek. Alora Ljatihi stoj kuco!
 • Korisnik
  Goldfinger
  16.7.2012.
  23:30
  Evo što ti višak bire učini.. Jadna li ti majka!
 • Korisnik
  maher5
  6.12.2017.
  18:39
  Ovo je bilo doba zanosa, kada su ideze borci pokušavali mijenjati svijest naroda, barem preko portala, sad su se razbježali jer su se uhljebili. Prc prc ćao, do Božića, onda ide specijal komentar, maybe.
 • Korisnik
  Marx
  6.12.2017.
  22:25
  Dobro si ovo našao maheru. Za ovog Ćirići Ljatihija, separatistu, tj. uguz-uhljeba, koji kao i njegovi drugovi, onako fašističkim metodama misle kako su tu gdje jesu, kao "pravi" i jedini žitelji Poluotoka, mogu drugima tzv. fureštima, brojati crvena krvna zrnca, pa i ići tako daleko u svojoj mržnji i tjerati ih tamo - možeš misliti - otkud su došli!
 • Korisnik
  maher5
  6.12.2017.
  23:01
  Svi su oni kao i drugi ispali iz p****, ma da je i zlatna, pica je pica. Samo od svih etiketa ne mogu doći do toga zaključka, jer misle da zbog svih tih epiteta i naziva, izmišljenih ćarobiranja pripadaju nekoj drugoj rasi, da su bolji od drugih, samo teško je pobjeći od toga da su od krvi i mesa, nastali od životinja. Sve je prolazno, i to je dobro, jer majka priroda je našla rješenja za sve bahate koji misle da su bogomdani, i kada kazaljka odleti možda će se sjetiti u kakve su zablude vjerovali, ali neki ni tada.
Za komentiranje morate biti registirani! Registracija Registracija
Pratite komentare na ovu vijest putem RSS kanala RSS

ARHIVA - VIJESTI