22. studeni 2014.
RSS feed
Registracija | Zašto se registrirati ? | Prijava korisnika:

17.12.2007. Gospodarstvo - DRUGA CIJEV TUNELA UČKA DO 2014. GODINE

Foto vijesti

U ožujku ili travnju iduće godine počet će radovi na gradnji punog profila Istarskog ipsilona, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Uprave Bina-Istre, koncesionara Ipsilona.

- Najprije ćemo krenuti s gradnjom na dionici od Vodnjana do Pule, a do 2011. godine puni profil sagradit ćemo i na kompletnoj trasi od Pule do Umaga i Rogovića do Kanfanara. Sagradit ćemo i novi spoj od Umaga do državne granice sa Slovenijom u dužini od 1,5 kilometara, kao i potpuno novu trasu od sadašnjeg čvorišta Ipsilona u Puli do Pomera u dužini od 8 kilometara.

- Za gradnju novih 100 kilometara prometnica osigurali smo 316 milijuna eura - rekao je generalni direktor Bina-Istre David Gabelica.

Dodao je kako će se pretvaranjem Ipsilona u autocestu omogućiti uvođenje zatvorenog sustava naplate, “ali time ćemo dati i velik doprinos sigurnosti na Ipsilonu”. Istovremeno, s gradnjom punog profila na zapadnom kraku Ipsilona krenut će se i u pripremu za gradnju punog profila u dužini od 45 kilometara od Rogovića do Matulja, što uključuje i gradnju druge cijevi tunela Učka.

- Hrvatske ceste naručile su idejni projekt za gradnju ove dionice te očekujemo da će Istarski ipsilon s drugom cijevi tunela Učka u potpunosti biti sagrađen kao autocesta do 2014. godine - ustvrdio je Gabelica.

Novac za nastavak radova na Ipsilonu Bina-Istra je osigurala sindiciranim kreditom u vrijednosti od 693,5 milijuna eura kojim je refinancirano 210 milijuna eura vrijednih obveznica izdanih u veljači 2003. godine, kao i komercijalni kredit u iznosu od 58 milijuna eura. Ugovor o kreditu sklopljen je s konzorcijem triju banaka, Societe Generale, The Royal Bank of Scotland i Zagrebačkom bankom. Na konferenciji za novinare član Uprave Bina-Istra upravljanje i održavanje Kristijan Santaleza govorio je o odgovornom ponašanju Bina-Istre prema okolišu.

- Naš je stav da trebamo poduzeti sve što je u našoj moći da zaštitimo okoliš - istaknuo je Santaleza.

Novinare je zanimalo i hoće li se uskoro ipsilon pretvoriti u iks, odnosno hoće li se graditi prometnica koja će spojiti istočnu obalu Istre s Ipsilonom.

- Prostornim planom Istarske županije predviđena je gradnja, no mi još nismo zaduženi za to. Ako se odluči da se ona gradi, mi ćemo vjerojatno biti spremni to i učiniti - kazao je zamjenik generalnog direktora Bina-Istre Aleksa Ladavac.

Smanjen broj prometnih nesreća

Na press konferenciji je bilo riječi i o sigurnosti na Istarskom ipsilonu, za kojeg je uvriježeno mišljenje da je samo s dvije trake cesta smrti. - U prvih 11 mjeseci ove godine na Istarskom ipsilonu dogodile su se 154 prometne nesreće, što je za 19 posto manje nego u istom razdobolju prošle godine. Kada se uzme u obzir promet koji je za jedanaest mjeseci na naplatnom mjestu tunel Učka povećan za 8,7 posto pad broja prometnih nesreća je i osjetiniji. - rekao je član Uprave Bina-Istre upravljenje i održavanje Aleksandar Anzur. U istom tom razdoblju na istarskom ipsilonu ove su godine poginule četiri osobe, dok je lani u tom razdbolju poginulo 11 osoba.

Upisao: EmZe | Izvor: Jutarnji list

KomentariKOMENTARI:

Za komentiranje morate biti registirani! Registracija Registracija
Pratite komentare na ovu vijest putem RSS kanala RSS
Nekretnine Labin
Salon namještaja Noina Arka Labin
Taxi Labin
Pizza dostava Labin
Plin dostava Labin
Apoteka/ljekarna Labin
Automehaničar Autoservis Labin
Kalkulator uštede električne energije

ARHIVA - VIJESTI