22. veljača 2017.
RSS feed
Prijava korisnika

14.9.2010. Gospodarstvo - PIĆAN: BROJ KREVETA OVE SE GODINE VIŠE NEGO UDVOSTRUČIO - PORAST NOĆENJA ZA 30 %

Foto vijesti

Da za uspješnu turističku sezonu nije potrebno more i ove je godine dokazala središnja Istra. U mjestima okupljenima u Turističku zajednicu središnje Istre - Pazinu, Svetom Lovreču, Lupoglavu, Gračišću, Tinjanu, Svetom Petru u Šumi, Cerovlju, Karojbi i Pićnu - po podacima za prvih osam mjeseci ostvareno je čak trideset posto više noćenja, s time da su se u odnosu na lani povećali i smještajni kapaciteti.

- Do kraja kolovoza je na području središnje Istre evidentirano 57.101 noćenje, što je 31,5 posto bolji rezultat nego prošle godine i potpuno se uklapa u trend povećanja započet prije petnaestak godina. U istom je postotku povećan i broj registriranih kreveta, a najviše ih se ove godine registriralo na području općina Pićan, Sveti Petar u Šumi i Gračišće. U isto vrijeme ostvareno je 8,8 tisuća dolazaka, 16 posto više nego lani.

Direktor TZ-a središnje Istre Radenko Sloković kaže da su njihove objekte najviše punile turističke agencije Novasol i Interchalet, koje su dobro proširile svoj posao u središnjoj Istri. Međutim, bilo je i objekata koji su zjapili prazni. To su prije svega oni koji nisu ništa dodatno ulagali. Činjenica je da gosti imaju novca i da su spremni platiti, ali traže kvalitetu - zato su profitirali svi oni koji su ove godine uložili u nešto novo, poput bazena, dodaje on.

Istaknuo je da se i dalje najbolje iznajmljuju kuće za odmor s bazenima, za kojima pomama ne prestaje, te da su apartmani, sobe, ali i agroturizmi pali u drugi plan. Što se pak turista tiče, u središnjoj Istri je najviše Nijemaca, koji čine 45 posto svih gostiju. Uz njih, istarska ruralna domaćinstva i kuće posjećuju Britanci, Austrijanci, Danci, Belgijanci, Šveđani, Talijani, ali i domaći gosti.

Najviše je noćenja ostvareno u području Pazina, Svetog Lovreča i Tinjana, pri čemu se pazinski rezultati posebno ističu. Naime, tek se neznatno povećao broj kreveta, ali je broj noćenja porastao za 35,7 posto. U pazinskoj okolici je broj noćenja porastao za čak 60 posto, dok je registriranih kreveta tek pet posto više nego prošle godine.

Broj kreveta u Pićnu ove se godine više nego udvostručio, ali su noćenja porasla za svega 30 posto. Povećanje je bilo manje jer su tu novoregistrirani uglavnom apartmani u privatnom smještaju, koji mnogo teže nalaze put do tržišta nego luksuzne kuće za odmor s bazenima. Cerovlje, Sveti Petar u Šumi, Karojba, Gračišće i Lupoglav izjednačeni su po broju smještajnih kapaciteta, a najveći porast broja noćenja bilježe Gračišće i Sveti Petar u Šumi. Jedino je na području Lupoglava došlo do 18-postotnog pada broja noćenja, usprkos povećanju kapaciteta za 50 posto.

Sloković očekuje da će, ako ih vrijeme posluži i u posezoni, ukupni godišnji rezultati središnje Istre biti još i bolji. (B. BAN)

 

Upisao: EmZe | Izvor: Glas Istre

KomentariKOMENTARI:

 • Korisnik
  metropolis
  14.9.2010.
  18:19
  super ... iz pouzdanih izvora, statistički centar županije istraske doznajem i proslijeđujem: 100% porast gostiju iz indije u istarskoj županiji!!! prošle 2009. godine bilo ih je dvoje, a ove godine četvoro gostiju..100 % više... pametnom dosta ;P prc prc
 • Korisnik
  Zuber
  15.9.2010.
  00:48
  to spavaju samo oni koji rade u Rockwoolu
Za komentiranje morate biti registirani! Registracija Registracija
Pratite komentare na ovu vijest putem RSS kanala RSS
Salon namještaja Noina Arka Labin
Creative Tourism Industry d.o.o.

Dosta Vam je lošeg bookinga i visokih provizija? Želite više?

ARHIVA - VIJESTI

Prethodni mjesec veljača, 2017 Sljedeći mjesec
PoUtSrČePeSuNe
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

ARHIVA - VIJESTI

Početak    Prethodna  1/5033  Sljedeća    Kraj