13. prosinac 2017.
RSS feed
Prijava korisnika

31.7.2010. Zabava - 5. LEGENDFEST - DRAGO PLEČKO: PIĆAN GAJI KOLIČINU MITOVA I LEGENDI KARAKTERISTIČNU ZA CIJELI JEDAN NAROD

Foto vijesti

Pićan je ovoga vikenda u znaku vještica, čarobnjaka, divova, patuljaka, vila, vilenjaka i naravno Druida i Kelta. U petak, 30. srpnja, u ovom je srednjovjekovnom gradiću otvoren 5. po redu "Legendfest - festival legendi, mitova i narodnih priča Istre". Festival iz godine u godinu raste što potvrđuje i respektabilni  broj posjetitelja koji se na otvaranju skupio u Pićnu.

Festival su otvorili direktor Festivala Ivor Zidarić, načelnik Općine Pićan Ivan Franković i pročelnik upravnog odjela za kulturu Istarske Županije Vladimir Torbica čija je opaska bila da festival sve više podsjeća na Motovunski filmski festival, te da Legendfest i dalje ima tendenciju rasta.

Želja je i da se festival proširi i na druga mjesta u Istri gdje postoje „legende" istaknuo je Torbica.

 

U petak je središnji događaj bilo predavanje  Drage Plečka,  poznatog alternativca, kemičara i najpoznatijeg hrvatskog istraživača graničnih područja znanosti u crkvici Svetog Mihovila. Predavanje je bilo na temu zagrobnog života i petogodišnjeg eksperimenta Scole, a govori o konačnom dokazu o postojanju zagrobnog života. Predavanje koje je s projekcijama tri filmska isječka trajalo sat i trideset minuta, prekidala su intrigantna pitanja okupljenih iz čijih se odgovora moglo iščitati širok spektar znanja ovog alternativca koji je dao do znanja da nije nikakav zanesenjak nego i izvjesni skeptik te osoba širokog poimanja, prije svega života, a poslije i smrti.

Nakon poduže rasprave o zagrobnom životu, reinkarnaciji, prekogniciji, religiji (poglavito o katoličanstvu), zaključak je bio taj da su samo znanje i otvorenost put ka spoznaji sebe, a nakon toga nema nikakvog razloga za bojazan svijeta oko nas samih.

 

Osim predavanja za odrasle, bilo je tu i mnogo zanimljivih sadržaja za djecu, primjerice Buđenje zmaja istarskog - likovna radionica na otvorenom. `Polje snova` glazbeno-scenski performans, bajka za djecu i odrasle; predstava Ri Teatra `Čarobni dvor Istarski`;`Keltske božice i dekle` kao i plesna predstava `Zov Kelta`.  Osebujna modna revija Tajči Čekada dodala je manifestaciji jedan prizvuk alternativnog teatra koji je mamio osmjehe i dobru zabavu.

 

Kao i proteklih godina, Filip Ličanin imao je svoj performans  točno u ponoć, a ove godine pod nazivom `Ceremonijani Druidski obred` koji zavšava ispijanjem vina gledatelja.

Legendfest je zanimljiva manifestacija koja se ove godine odvija uz zvukove Druyd banda iz Zagreba, popraćena i izložbom ilustracija Igora Kordeja, te izložbom lutaka Margarete Peršić i Tihane Ostreš. Legendsajam, mahom istarskih proizvoda nešto je manjeg obima no proteklih godina. 

Na lokacijama diljem Pićna nastavlja program i tijekom subote, a očekuje se i još veća posjećenost. Promet je reguliran tako da se kroz Pićan vozi jednosmjerno i to iz smjera Gračišća prema Potpićnu. Festival završava u nedjelju koncertom istarskog etno benda The Wedges čiji sastav čine mladi sa šireg područja Labinštine. Dio nedjeljnog programa seli se u Novigrad.

 

Foto: S. Dundara, Legendfest 2010.

 

Upisao: EmZe

KomentariKOMENTARI:

 • Korisnik
  sivi
  1.8.2010.
  12:51
  Još da vještice učine da rockwool nestane bio bi to savršen kraj festivala, ćiribućiriba
 • Korisnik
  Inflagranti
  1.8.2010.
  16:09
  Sarlatani svih opcina, ujedinite se! U ovoj beskonacnoj sve-krizi najbolje cvjeta biznis u sarlatanstvu. Donekle se jos moze razumijeti obicnog covjeka ovcu, kojemu nista drugo nije preostalo jer su lijecnici za kurac i isfrustrirani malim placama da odlazi kod kvazi lijecnika. Ali u zadnje vrijeme knjima odlaze i oni. Oni kojima skolska medicina vise nista ne znaci. Onima koji vise vjeruju nekavom reiki majstoru, nadri-lijecniku nego samim cinjenicama i faktima. A ovi drugi, ovi kvazi-lijecnici, oni pak cekaju da po njih dodju nekakvi mali zeleni i da ih kao odabrane odvedu na svoje planete, planete gdje ti ga pupuse za nsta i gdje te naguze i nista ne trebas platiti. Eto sto nas ceka, nas male obicne ne-odabrane. Ostat cemo ovdje i cekati Godoa. Mzda ipak dodje, navrati do nas!
 • Korisnik
  sonsomac
  1.8.2010.
  21:23
  William Shakespeare -Na nebu i zemlji ima mnogo stvari o kojima mudrost i ne sanja. Ukratko - što raspravljati o tzv. paranormalnom,ako malo znamo i o tzv. normalnom npr. što je uopće vrijeme !
 • Korisnik
  Cico
  2.8.2010.
  09:29
  Katastrofa! Nametanje nečega što u našoj kulturi ne postoji! Kakve legende, mitovi, Kelti... Pićan ima dvije priče o Sv. Niceforu i Trnoplesarima, i to je to...
 • Korisnik
  Navigator
  2.8.2010.
  23:58
  Drago Plečko - predavanje za odrasle koji su po mozgu još uvijek djeca - predškolskog uzrasta. A možda su djeca pametnija....
 • Korisnik
  metropolis
  3.8.2010.
  12:29
  naši foji su sa naplatom šli vrit, a vi, labin.com ste u banani, imate priliku zgrabite je...ne za muda, već se probudite, uspavana ljepotico!
Za komentiranje morate biti registirani! Registracija Registracija
Pratite komentare na ovu vijest putem RSS kanala RSS

ARHIVA - VIJESTI