LC forum
LC forum
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 LC.forum
 DRUŠTVO
 Rockwool ne ili NE
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 56

linol

Sweden
5 Posts

Posted - 22/02/2007 :  00:20:07  Show Profile  Visit linol's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by istina

linol, pošto gledaš na stvari sa distance, moraš najprije znati da za oblik upravljanja kakav je u Hrvatskoj, Europa ima naziv "Eekonomski teror".
Poslodavac te plati toliko malo, da ako ako te plati manje ili uopće ne plati, ti si gotov. Još ti sistem da mogućnost da se zadužiš iznad mogućnosti. Budi i sada hrabar pa se buni protiv sistema, pa ti porodica nema što jesti.
Normalna je stvar u razvijenom svijetu automatski referendum. Ovdje se možemo svi potpisati, referenduma neće biti. Nisi primjetio da ne može biti referenduma zato jer je tekst peticije bio drukčiji kao da se radi o drugom predmetu.

istina,

Ja razumim to sto ti pises i mogu zamisliti da nije lako.Znanje o fakticnoj situaciji i da se tu radi o mogucim problemima zdravlja,mogucem smanjenju turisma i minimalnom zaradom za stanovnistvo u toj regiji bi trebalo dat snage da se ljudi odluce sta da cine.
Situacija "Rockwool_fabrike" postoji i u drugim zemljama kao sto je Svedska,Norveska,Njemacka,itd.
Razlika je da je ime "X_fabrike" nesto drugo i da ljudi u tim zemljama izgube na primer posao ali mozda imaju malo bolji standard.
Ovo je problem koji postoji svugde ali naravno je gori za ljude sa slabijim standardom.
Pitanje je na kraju:preziveti i biti "zdrav" ili preziveti i povecat mogucnost za neke bolesti sto idu sa ovakvim tvornicama?
Ima puno drugih vrsti poduzeca koja nisu stetna i bi mogla dati i posao i povecanje prihoda.

Ja sam privatno imao nameru otvoriti takvo jedno manje poduzece u Hrvatskoj(Istri) ali dok ima korupcije i takve politike u Hrvatskoj ...ja odustajem.

Narod va Hrvatskoj(Istri) ima pravo na dobar zivot i to se moze uciniti...ali nece ici po ovim uvjetima sto su sada.

Edited by - linol on 22/02/2007 00:21:51
Go to Top of Page

bambi

Istria
615 Posts

Posted - 22/02/2007 :  21:28:43  Show Profile  Reply with Quote
linol
Žalosno je u cijeloj toj situaciji što će kad proradi taj pogon u Pićnu tih 130 radnika šljakati po cijele dane i noći za smiješne plaće,a sve samo da bi "Rockwool" kao veliki sistem uspio isplaćivati velike plaće svojim zaposlenicima po fabrikama diljem Evropske Unije. Ja sam duboko uvjeren da tvornica ovakvog kapaciteta istog proizvođača bilo gdje u Evropi imala bi barem 500 zaposlenih radnika sa duplovećim primanjima nego što će biti plaće u Pićnu. Nadam se da li me razumijete što namjeravam reći. Ja sam za dolazak velikih sistema u našu zemlju, ali da ti isti donesu i evropski standard u ove krajeve. Naravno da ti veliki sistemi koriste našu sindikalnu razjedinjenost. Ovo samo dokazuje kako imamo slabo uređene sindikate u Istri. Ekološki problem je već odavno nadišao livel bilo koje lokalane zajednice u svijetu. To je problem pravalik i za mnogo bogatije zemlje nego što je naša. Žalosno je da se u Pićnu ponavlja situacija iz Bakra,koji je samo 50 km zračne linije udaljen od Pićna. Čudi me da pred tom činjenicom lokalna uprava općine Pićan gura glavu u pijesak. Nije im potrebno ponovo otkrivati toplu vodu što se ekološkog problema tiče,ali izgleda da je otkrivanje tople vode postao sport broj jedan među lokalnim političarima u našoj zemlji što samo dokazuje jednu kolektivnu nemoć u riješavanju jako važnih ekonomskih problema koji sve više muče naše građane.
Drago mi je da u dalekoj Švedskoj ima osoba koje nisu ravnodušne kao većina domaćeg stanovništva kad su u pitanju zaštita okoliša naše još uvijek (neznam do kada) lijepe Istre.Lijep pozdrav iz Pule.

Kova je nasa.
Go to Top of Page

bambi

Istria
615 Posts

Posted - 22/02/2007 :  21:48:47  Show Profile  Reply with Quote
ODGOVOR STENTOFTA I RASTI NIKOLIĆ O TVORNICI KAMENE VUNE U NORVEŠKOJ

Dobar susjed Rockwool

PULA -
Budući da je direktor Rockwool Adriatica na godišnjem odmoru, nije bio u mogućnosti odgovoriti na naš upit glede navodnog zagađenja tvornice Rockwool u norveškom gradu Trondheimu, no jučer nas je putem faksa kontaktirala Rasti Nikolić, asistentica voditelja projekta u kojem je u suglasnosti s direktorom Stentoftom iznijela službeni stav o norveškoj tvornici.
»Norveška tvornica u gradu Trondheimu jedna je od najstarijih Rockwool tvornica koja tamo uspješno djeluje više od 50 godina poštujući pritom sva zakonom propisana pravila i propise. U Norveškoj, ali i u drugim zemljama širom svijeta, Rockwoolove tvornice posluju u neposrednoj blizini, negdje čak i 25 metara od kuća što samo potvrđuje da je Rockwool dobar i odgovoran susjed. Budući da se u Norveškoj trenutno temperature kreću od -15 do -20 stupnjeva Celzija, bijeli oblak na snimku je oblak vodene pare koja se pri ovakvim temperaturama formira, kao što je prikazano na snimku, i koje u sličnim vremenskim uvjetima može emitirati bilo koja industrija. No isto tako je vidljivo da se u neposrednoj okolini tvornice nalaze kuće sa snježnobijelim krovovima što samo potvrđuje činjenicu da se radi o bijeloj pari, a ne o navodno štetnim 'prljavim' dimovima«, stoji u priopćenju.
U nastavku priopćenja Nikolić ističe da će istarska tvornica Rockwool Adriatic, koja se upravo gradi u Pićnu, biti najmodernija i najčišća Rockwoolova tvornica u svijetu zahvaljujući najnovijoj tehnologiji proizvodnje i zaštite okoliša koja će u skladu s EU standardima u njoj biti ugrađena, te osigurava da baš zahvaljujući toj tehnologiji izgradnjom tvornice neće doći do promjene postojeće I. kategorije kakvoće zraka.

B. VINCEK
Članak je u potpunosti preuzet iz elektronskog izdanja Glasa Istre. Ovo što nam plasiraju predstavnici "Rockwool"-a ni pas s maslom nebi pojeo. Tako se odgovara djeci u dječjem vrtiću a ne najčitanijim lokalnim novimana.

Kova je nasa.
Go to Top of Page

bambi

Istria
615 Posts

Posted - 22/02/2007 :  21:59:18  Show Profile  Reply with Quote
DANSKI INVESTITORI DANONOĆNO GRADE TVORNICU KAMENE VUNE U PIĆNU

Rockwool ne da mještanima mirno spavati

Višemjesečna buka neizdrživa je za normalan život, mještani zbog jakih reflektora ne mogu normalno spavati, a za vjetrovitog vremena prašina ulazi u kuće i pada na poljoprivredne površine, ističe se u prijavi Ekop Istre sanitarnoj i građevinskoj inspekciji

PULA -
Pozivajući se na učestale pritužbe mještana koji žive i rade na području izgradnje tvornice kamene vune, predsjednik udruge Ekop Istra Josip Anton Rupnik prijavio je jučer sanitarnoj i građevinskoj inspekciji investitora radova Rockwool Adriatic.
- Mještani zbog upaljenih reflektorskih svjetala velike jačine cijele noći ne mogu normalno spavati, jer investitor ima 24-satni radni dan. Taj je problem uz buku prisutan već nekoliko mjeseci i neizdrživ je za normalan život. Nadalje, s gradilišta na lokaciji »nasred luga« diže se velika prašina koja za vjetrovitog vremena ulazi u kuće i pada na poljoprivredne površine, što negativno utječe na kvalitetu života ljudi i poljoprivrednu proizvodnju, pogotovo sada kad su počeli poljoprivredni radovi, piše u prijavi.
- Molimo vas da hitno izvijestite što ćete poduzeti da biste zaštitili mještane i poljoprivredna zemljišta, poručuje nadležnim inspekcijama predsjednik Ekop Istre, udruge koja je u suradnji s još tri ekološke organizacije prikupila 6.651 potpis građana Istre na peticiju kojom se traži raspisivanje referenduma o tvornici kamene vune u Istri.
Ova je udruga jučer uputila dopis i Središnjem uredu za državnu upravu, koji je nedavno osporio Istarskoj županiji pravo da raspiše referendum o tvornici kamene vune i time »oprao ruke« županijskom vodstvu koje podržava izgradnju tvornice.
- Tražimo raspisivanje referenduma na osnovu Ustava, Zakona o referendumu i županijskog Statuta, ističe se u dopisu i dodaje da će se ta udruga u slučaju negativnog očitovanja Središnjeg ureda za državnu upravu obratiti Ustavnom sudu.
Ekop Istra je jučer službeno zatražila i očitovanje ministarstava kulture, poljoprivrede i turizma, koja su još jednom upozorena da će izgradnja tvornice kamene vune, s predviđenih šest dimnjaka (od čega dva visine 75 metara), ugroziti dosadašnja i buduća velika ulaganja od gotovo 15 milijuna eura u eko-agroturizam središnje Istre. U udruzi tvrde da će izgradnjom tvornice biti ugroženi i vodni resursi, zaštićeni dijelovi prirode, poput Parka prirode Učka, te sedam povijesno zaštićenih cjelina malih istarskih gradića u tom dijelu Istre.

Z. ANGELESKI
Članak je u potpunosti preuzet iz elektronskog izdanja Glasa istre. Na gradilištu se radi danonoćno. Ti brižni radnici rade pod tim teškim uvjetima za "jednog bijelog i jednog crnog". Evropskim plaćama ni traga ni glasa. E moji "Rokwool"-ovci sram vas bilo. Ma koja ste mi vi evropska firma. Ovo više liči na afriku nego na evropu. Tako se ne propagira napredak i blagostanje kakvo imaju isti ti radnici samo 1 sat vožnje od lokacije "Rockwool"-a u istri preko granice u Italiji.
Po svemu sudeći ostati ćemo siromašni zbog siromaštva u pojedinim glavama koje donose presudne i važne odluke.

Kova je nasa.
Go to Top of Page

linol

Sweden
5 Posts

Posted - 23/02/2007 :  11:00:00  Show Profile  Visit linol's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bambi

linol
Žalosno je u cijeloj toj situaciji što će kad proradi taj pogon u Pićnu tih 130 radnika šljakati po cijele dane i noći za smiješne plaće,a sve samo da bi "Rockwool" kao veliki sistem uspio isplaćivati velike plaće svojim zaposlenicima po fabrikama diljem Evropske Unije. Ja sam duboko uvjeren da tvornica ovakvog kapaciteta istog proizvođača bilo gdje u Evropi imala bi barem 500 zaposlenih radnika sa duplovećim primanjima nego što će biti plaće u Pićnu. Nadam se da li me razumijete što namjeravam reći. Ja sam za dolazak velikih sistema u našu zemlju, ali da ti isti donesu i evropski standard u ove krajeve. Naravno da ti veliki sistemi koriste našu sindikalnu razjedinjenost. Ovo samo dokazuje kako imamo slabo uređene sindikate u Istri. Ekološki problem je već odavno nadišao livel bilo koje lokalane zajednice u svijetu. To je problem pravalik i za mnogo bogatije zemlje nego što je naša. Žalosno je da se u Pićnu ponavlja situacija iz Bakra,koji je samo 50 km zračne linije udaljen od Pićna. Čudi me da pred tom činjenicom lokalna uprava općine Pićan gura glavu u pijesak. Nije im potrebno ponovo otkrivati toplu vodu što se ekološkog problema tiče,ali izgleda da je otkrivanje tople vode postao sport broj jedan među lokalnim političarima u našoj zemlji što samo dokazuje jednu kolektivnu nemoć u riješavanju jako važnih ekonomskih problema koji sve više muče naše građane.
Drago mi je da u dalekoj Švedskoj ima osoba koje nisu ravnodušne kao većina domaćeg stanovništva kad su u pitanju zaštita okoliša naše još uvijek (neznam do kada) lijepe Istre.Lijep pozdrav iz Pule.

Kova je nasa.

bambi

Ono ca ti pises je tacno u svemu osim da place Rockwool_radnika u Norveskoj,Svedskoj,itd... su vece buduci da je standard visi u tim zemljama(inace uspordujici sa drugim placama u tim zemljama one nisu specialno velike).
Problem Rockwoola je

1) Lokaliziranje fabrike
2) Politicari koji su se "vjerovatno?" prodali
3) Narod u Istri sto je slep(kako ne moze razumiti da Rockwool je sam POCETAK) i ne protestira dovoljno
4)Korupcija u Hrvatskoj

Ja sam proucio Rockwoolovu strategiju i razumim da su oni izabrali misto kao sto je Cepicko polje.
1 Malo ljudi ca zive u blizini(dobro za njih-znaci malo otpora)
2 Politicari sto su im pomogli(vrlo vazno)
3 Gdi je sindikat sto se protivi?
4 Veliki dio nezaposlenih u Hrvatskoj
5 Vjerovatno obecanje na razini Hrvatske vlade da ce Rockwool biti pozotivno u smislu izvoza,i buducem "izoliranju vasih kuca",
sto pase u smisli energetske politike u EU.
6 Rockwool ima sigurno strategiju da se prosiri(u ekonomskom smislu) prema zemljama bivse jugoslavije

Znaci Rockwool ima veliku sansu da sprovede gradnju i da se lokalizira u Istri.

Jedini otpor bi mogli stvorit vecina ljudi u ISTRI.
Nazalost ne verujem da ima taj broj ljudi.....

Ja smatram da lokaliziranje jedne fabrike na takvo misto kao ca je cepicko polje je IDIOTSKI i jedino ljudi koji imaju samo EKONOMSKI interes mogu tako nesto ciniti.
Ja sam imao kontakt sa Svedskim reprezentantom u EU_komisiji podpresednikom Margot Wallström i fincem Olli Rehn.
Sto bude dopisivanje sa njima dovelo do rezultata...za sada neznam.
Nazalost ono sto je negativno je da su vasi politicari(od opcine do Hr vlade) pozitivni? (racunam da su pozitivni sve dok neko od njih ne dokaze suprotno)
Tako moja draga bambi...vasa budcnost je u prvu ruku kod ljudi va ISTRI...ako oni se ne angaziraju vise...vi cete izgubit

pozdrav i sretno

Edited by - linol on 23/02/2007 11:02:54
Go to Top of Page

istina

169 Posts

Posted - 23/02/2007 :  13:05:38  Show Profile  Reply with Quote
Vlada je za gradnju, ostale političke stranke se ne protive i nema te sile koja može spriječiti gradnju. Građani nemaju podršku ni jednog političara i nemaju nikakvu šansu nešto postići. Ovdje su političari samo sebi svrha i oni neće biti protiv ničega gdje mogu makar minimalno profitirati.
Rockwool je postupio na najbolji mogući način, naravno za sebe. Svaki ulagač, ako je pametan, proizvoditi će u hrvatskoj a prodavati u svijetu, jer koji misle proizvoditi vani a prodavati ovdje loše će proći.
linol, ja sam rekao da ne poznaješ prilike, radi načina kako si htio pokrenuti posao. Ne odustaj, pokreni vlastitu djelatnost, ali tako da proizvodiš ovdje a prodaješ u Švedskoj, zaobiđi naše zakone, postani partner postojeće firme i uspjevaš sigurno. Turizam zanemari, to je samo 5% prihoda Istre. napiši koja djelatnost te zanima, ja ću ti preporučiti nekog, za koga mislim da može s tobom kontaktirati.
Go to Top of Page

linol

Sweden
5 Posts

Posted - 23/02/2007 :  13:52:51  Show Profile  Visit linol's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by istina

Vlada je za gradnju, ostale političke stranke se ne protive i nema te sile koja može spriječiti gradnju. Građani nemaju podršku ni jednog političara i nemaju nikakvu šansu nešto postići. Ovdje su političari samo sebi svrha i oni neće biti protiv ničega gdje mogu makar minimalno profitirati.
Rockwool je postupio na najbolji mogući način, naravno za sebe. Svaki ulagač, ako je pametan, proizvoditi će u hrvatskoj a prodavati u svijetu, jer koji misle proizvoditi vani a prodavati ovdje loše će proći.
linol, ja sam rekao da ne poznaješ prilike, radi načina kako si htio pokrenuti posao. Ne odustaj, pokreni vlastitu djelatnost, ali tako da proizvodiš ovdje a prodaješ u Švedskoj, zaobiđi naše zakone, postani partner postojeće firme i uspjevaš sigurno. Turizam zanemari, to je samo 5% prihoda Istre. napiši koja djelatnost te zanima, ja ću ti preporučiti nekog, za koga mislim da može s tobom kontaktirati.

istina

Dok Hrvatska nije nesto drugo nego sto je(koruptna zemlja prema mnogim istrazivanjima i govoru samog naroda) necu
pokrenut nikakvu djelatnost.
Tako misli Vecina manjih djelatnika.Firme poput Rockwoola ne briga narod,ni zdravlje ljudi,ni okolina.Vlasnik ovakvih poduzeca vecinom ne stanuje na lokalnom mjestu.

Demokracija je produkt naroda.Ako se narod se ne bori za nju , nje nema.Ja nisam politicki aktivan,ali posle 40 godina u Svedskoj(gdi je OBS...BILA.. jedna od najboljih systema prakticne demokracije) i putovanjem u drugim zemljama vidim da politika u cijelom svitu je ista.
Dansnji moto je: budi sebi najblizi(sto ljudi imaju vise novaca taj moto vise vazi).
Isto tako narod bira politicare sa krivom metodom.
Princip bi trebao biti sledeci:
1)Ljudi se biraju u periodi 3-4 godine
2)Biraju se pĺ principu (ne sto kazes/obecas);nego, STO si uspio UCINITI u mandatnom periodu za narod
3)Ako zavredis narod ti daje 3-4 nove godine da to nastavis

Nebi ni trebalo se imati nazov IDS ili SDP itd.
Princip bi bio:Narod da Ocjenu PRAKTICNOG rada "politicara" i ako zavrede ostaju ako ne novi se biraju.

Nijedan system nije perfektan a tako ni ovaj ca sam ja naveo ali vjerujem da bi bio bolji nego sto je danas u svitu.
Naravno tu je jedna vazna stvar:ti ljudi morali bi biti ... POSTENI i ne POHLEPNI!

* ne razumi me krivo.ja nemam nista protiv da ljudi posteno zarade novac(i mnogo novaca ako mogu).Dobit placeno za svoj trud i ulaganje nije krivo.
Go to Top of Page

istina

169 Posts

Posted - 24/02/2007 :  00:04:02  Show Profile  Reply with Quote
Ako je Hrvatska korumpirana zemlja, nisu svi ljudi. Političari i ljudi koji odlučuju definitivno jesu. Ovdje je nemoguće uspjeti ako si pošten, zato sam i napisao da pokreneš posao sa poštenim ljudima, ali za plasirati proizvod ili uslugu ovdje moraš biti nepošten.
Naši ljudi u svijetu pogrešno misle da tu mogu nešto započeti i tu plasirati. To i je razlog da ne ulažu. Naši ljudi u svijetu bi morali biti spona između Istre i svijeta, ali nema naših političara koji će im to objasniti. A i moje priče su uzaludne, ne mogu ništa s time što znam kako nešto napraviti, niti imam kapital, niti imam poznanike u svijetu. Meni je ovih ovdje "ja ću ti srediti" puna kapa.
Go to Top of Page

mars

118 Posts

Posted - 25/02/2007 :  11:51:34  Show Profile  Visit mars's Homepage  Reply with Quote
[quote]Originally posted by istina

Ako je Hrvatska korumpirana zemlja, nisu svi ljudi. Političari i ljudi koji odlučuju definitivno jesu. Ovdje je nemoguće uspjeti ako si pošten, zato sam i napisao da pokreneš posao sa poštenim ljudima, ali za plasirati proizvod ili uslugu ovdje moraš biti nepošten.

--- kolektivna svijest u HR je bolesna , da je drugacije imali bi kvalitetniju politicku scenu --- tvoj problem istina , nije usamljen
no razmisli da li su u pogonu svi tvoji talenti i kreativnost ---
Go to Top of Page

istina

169 Posts

Posted - 26/02/2007 :  01:11:02  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mars

[quote]Originally posted by istina

--- kolektivna svijest u HR je bolesna , da je drugacije imali bi kvalitetniju politicku scenu --- tvoj problem istina , nije usamljen
no razmisli da li su u pogonu svi tvoji talenti i kreativnost ---

U pogonu jesu svi moji talenti i kreativnost, ali ih ne mogu naplatiti. U tome i je problem. Političar naplati bedastoću i lijenost. U tome je drugi problem. Ja mu ne mogu ništa i u tome je treći problem. Mogu ja imati i zdravu svijest, ali nemam izbor. Mogu birati samo lošeg ili lošijeg. Ako ni jedan jedini političar nije digao glas protiv Rockwolla, to govori mnogo, jer bi bilo prirodno da je netko protiv pa makar se radilo o proizvodnji meda.
nego, bambi, ako kažeš da su male plaće, tamo već radi puno ljudi. Kakve imaju plaće? Nećemo valjda iznositi pretpostavke, kada te plaće već postoje.
Go to Top of Page
Page: of 56 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
LC forum © LC Labin.com Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000